Het salaris van de baas van de centrale bank van Japan laat zien dat het nog niet goed gaat met het land. Ook al verdient de Japanse topbankier meer dan zijn Amerikaanse collega Ben Bernanke.

Een salarisdaling van 38 procent in vijftien jaar. Wie zou daarvoor tekenen? In Japan heeft de gouverneur van de Japanse centrale bank er geen moeite mee.

De huidige baas van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda verdient in het boekjaar dat in maart 2014 eindigt, 24 miljoen yen. Dat is 38 procent minder dan wat zijn voorganger in 1998 verdiende, signaleert persbureau Bloomberg.

Minder salaris, niet armer

Toch valt Kuroda niet te beklagen. De reden? Japan kampt al jaren met dalende prijzen van goederen en diensten, ofwel deflatie. Lonen worden daarop aangepast. Met de koopkracht van de 24 miljoen yen die Kuroda krijgt, is weinig mis.

Toch is de structurele loondaling van de baas van de Japanse centrale bank geen goed teken. De Japanse premier Shinzo Abe probeert de economie aan te zwengelen door en de deflatiespiraal te doorbreken, maar daarvoor moeten bijvoorbeeld lonen in Japan wel meer stijgen.

"Alleen als lonen stijgen in Japan, kun je prijsstijgingen opvangen, zonder dat dit de consumentenbestedingen schaadt", stelt vermogensbeheerder Akio Kato tegen Bloomberg.

Draghi grootverdiener onder centrale bankiers

Los van de Japanse perikelen is het uiteraard interessant om te kijken hoe de Japanse centrale bankier internationaal scoort met zijn salaris. Dan blijkt hij een goede middenmoter.

De belangrijkste collega's van de Japanner zijn voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Bernanke verdient dit jaar 199.700 dollar en in 2012 kreeg Draghi 374.124 euro als salaris.

Reken je het loon van de Amerikaan en de Japanner om naar euro's, dan springt Draghi er veruit het beste uit. Bernanke verdient het minst met een loon van 146 duizend euro en Kuroda zit daar iets boven met 172.800 euro.

 Lees ook:

Mathijs Bouman: Draghi heeft volle gereedschapskist klaar staan

 

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl